وارده به یزد فردا: جمعی از خوانندگان یزد فردا مقایسه ای کلی بین بین امکانات استان های یزد و خراسان جنوبی انجام داده اند و آنرا به یزدفردا ارسال کرده اند که عین مطلب منتشر می گردد :
به نام خالق هستی./وَلاَ تَلْبِسُواْ الْحَقَّ بِالْبَاطِلِ وَتَكْتُمُواْ الْحَقَّ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ/(حق را به باطل مپوشانيد تا حقيقت را پنهان سازيد و حال آنکه به حقانيت آن واقفيد)سوره بقره آیه 42
با عرض پوزش از تمامی بزرگواران و مسولین محترمی که تاکنون پیگیر مسایل الحاق و انتزاع بوده اند مطالب ذیل را در جهت روشن شدن افکار عمومی جامعه طبس لازم می دانستیم.
نوشته ذیل یک مقایسه کلی بین امکانات استان های یزد و خراسان جنوبی می باشد که صرفا جهت اطلاع به استحضار می رسد.
استان یزد دومین استان برخوردار کشور در زمینه سرانه شهروندان می باشد و استان خراسان جنوبی در رده آخر قرار دارد.
بخش معادن :
استان یزد دارای بزرگترین معادن سنگ آهن – ذغال سنگ و سایر مواد معدنی با مدیریتی قوی و علمی می باشد که سالانه عوارض قانونی را به این استان می پردازند.
اگر معادن طبس را جزو معادن بیرجند به حساب نیاوریم این استان معدن برجسته دیگری ندارد و بقیه معادن آن بصورت سنتی می باشند که عوارض درخور توجهی را نمی پردازندو این استان به شدت به بودجه های دولتی نیازمند است.
بخش صنعت:
استان یزد از نظر صنعتی یکی از بزرگترین قطب های صنعتی کشور می باشد که بزرگترین کارخانجات کاشی و سرامیک ،فولاد آلیاژی، گندله سازی ، شیشه ، رنگ ، لوازم بهداشتی ، تجهیزات روشنایی و بسیاری دیگر از صنایع مهم کشور در این استان قرار گرفته است
این کارخانجات سالانه عوارض ضمن برطرف کردن مشکل اشتغال گردش مالی مناسبی را به این استان تزریق می کنند.
در استان خراسان جنوبی کویر تایر و آریا سولار و سیمان قاین جزو صنایع فعال به شمار می آیند و صنعت مطرح دیگری وجود ندارد و بالطبع نبود کارخانجات فعال صنعتی خود باعث بیکاری و عدم اشتغال جوانان در این استان است و گردش مالی هم در حد ناچیز!
بخش بهداشت و سلامت:
امسال بیمارستان های شهر یزد در طبقه بندی انجام گرفته توسط وزارت بهداشت در تیپ 1 قرار گرفته اند یعنی استان یزد از نظر بهداشت و درمان هم ردیف تهران قرار گرفته است و امروزه عمل های بسیار پیچیده ای در بیمارستان های بسیار مجهز استان یزد انجام می گیرد که نمونه آن در هیچ کجای خاور میانه نظبر ندارد و بیمارستان های بسیار مجهزی در یزد وجود دارد(از قبیل مرتاض-مجیبیان –مادر و ...) .
بیمارستان های بیرجند در طبقه بندی انجام گرفته در تیپ 4 قرار گرفته اند و متاسفانه شاهد هستیم که از نظر امکانات بسیار ضعیف هستند و به شدت کمبود پزشک عمومی و متخصص در این استان وجود دارد.
دانشگاهها و مراکز آموزش عالی
از نظر تعداد دانشگاهها و مراکز عالی و قطب تحصیلی و کیفیت دانشگاههایی که در قطب (یزد-اصفهان – شهرکرد ) که دانش آموزان طبسی می توانستند در استان یزد از آن استفاده کنند نسبت به امکانات دانشگاهی استان خراسان جنوبی واقعا اوضاع دانشجویان طبسی قابل مقایسه نخواهد بود چراکه از این پس بچه های طبس باید راهی دانشگاههای ..........شوند و علاوه بر کاهش سطح علمی و کاهش سطح پذیرش دانشجو مشکلات .......... نیز برای آنها ایجاد خواهد شد.
بخش گردشگری:
در استان یزد جاذبه های گردشگری فراوانی وجود دارد که این استان را سالانه پذیرای گردشگران بی شمار داخلی و خارجی قرار داده است و مدیریت گردشگری و میراث فرهنگی بسیار قوی در این شهر حاکم است که به شدت از بخش خصوصی حمایت می کند.
این کار باعث به وجود امدن هتل ها و مجموعه های فرهنگی و تفریحی بسیاری در استان یزد شده است که نمونه های آن را در طبس خودمان می توانیم ببینیم که تعداد هتل های مطرح شهر طبس شاید از بیرجند بیشتر باشد.
در بیرجند بحث گردشگری و توریست تقریبا معنایی نداردو مدیریت گردشگری و میراث فرهنگی آن بیشتر به دنبال تملک دولتی بر اماکن تاریخی و فرهنگی می باشد.
مخابرات :
در بخش مخابرات زیر ساخت های استان یزد در کشور بی نظیر است و یک شرکت پیشگامان کویر یزد از نظر تکنولوژی ارتباطات و اینترنت به تنهایی با تمام کشور برابری می کند و در بخش تلفن و موبایل زیرساخت های استان یزد در کشور بی نظیر است که طبس هم از این امکانات بهره مند شده است.
در خراسان جنوبی زیر ساخت های ذکر شده به هیچ عنوان قابل قیاس با یزد نمی باشد چنانچه اخیرا کارشناسانی که به طبس امده بودند با دیدن امکانات طبس متحیر شده بودند.
برق:
استان یزد دارای برق منطقه ای مستقل و شرکت توزیع برق بسیار توانمندی می باشد که در سالیان اخیر پیشرفت های شایانی داشته است.
ما شاهد هستیم که مدیرانی که در زمان سابق در طبس مدیر توزیع برق طبس بوده اند و اکنون در خراسان جنوبی خدمت می کنند به شدت از ضعف این استان در این زمینه گله مندهستند چرا که این استان متاسفانه هنوز اداره مستقل برق منطقه ای ندارد و ظاهرا هنوز زیر نظر خراسان رضوی می باشد و در حالی که طبس طراح و مشاور شبکه داشته است در خود بیرجند یک تکنسین شبکه کار طراحی شبکه ها را انجام می دهدو از نظر اجرایی نیز بسیار ..............
آب
در شهر طبس پتانسیل بسیار بالایی در زمینه زیر ساخت آب توسط انسان های دور اندیشی که در استان یزد در این زمینه مسئولیت داشته اند و با پیگیری مسولین طبسی به بار نشسته است از جمله سه عدد سد که در هیچ کجای استان یزد و خراسان جنوبی وجود ندارد و ایجاد تصفیه خانه آب که نعمت بزرگی برای شهروندان در آینده نزدیک خواهد بود
این امکانات و زیر ساخت ها در هیچ شهری از خراسان جنوبی حداقل تا 10 سال دیگر ایجاد نخواهد شد.
جهاد کشاورزی:
استان یزد در زمینه تولید محصولات کشاورزی و گلخانه ای در کشور سرآمد می باشد و ما شاهد هستیم سالانه مقدار زیادی از محصولات این استان به خارج از کشور صادر می شود و مدیریت جهاد کشاورزی این استان بسیار قدرتمند به کار خود ادامه می دهد که نمونه های عینی ان را در حمایت سالیان اخیر مسولین یزدی از بخش کشاورزی و دامداری(ایجاد گلخانه ها-شهرک دامداری در دشتغران و اصفهک – حمایت از سیستم های آبیاری تحت فشار و...)در طبس دیده ایم.
در این زمینه نیز استان خراسان جنوبی چه در بخش نرم افزاری و چه در بخش سخت افزاری با استان یزد فاصله بسیار زیادی دیده می شود.
فناوری و تولید علم:
در زمینه تولید علم و فناوری استان یزد در کنار استان اصفهان قوی ترین پارک های علم و فناوری کشور می باشند که دارای شرکت های بیشماری در مجموعه پارک علم و فناوری یزد در مجموعه پارک اقبال می باشند.
جالب است بدانید بزرگترین شرکت های علمی و فناوری کشور جهت استفاده از خدمات این پارک یک دفتر در این مجموعه تاسیس کرده اند که احداث مرکز رشد در طبس آن هم در زمانی که در خود بیرجند هنوز پارک فناوری نداشت توسط عزیزان یزدی انجام گرفت.
در حال حاضر پارک فناوری بیرجند فاقد ردیف بودجه و در یک محل استیجاری و بسیار کوچک و دارای حداکثر 20 شرکت می باشد که این موضوع با یزد قابل قیاس نیست
شهرداری ها و دهیاری ها :
در زمینه عوارض ارزش افزوده سهم دهیاری ها و شهرداری ها ما شاهد هستیم سهم عوارض افزوده شهرداری ها و دهیاری های استان یزد بسیار بالاتر از استان خراسان جنوبی می باشد
در سالیان پیش دهیاری بخش مرکزی طبس طی چند سال متوالی دهیاری برتر استانی و کشوری گردید و خدمات بی نظیری در روستاهای بخش مرکزی طبس انجام گرفت که این امر با تلاش پرسنل دهیاری و حمایت استانداری محترم یزد صورت گرفت (همچنین در بخش دستگردان و دیهوک).
ما اکنون به روستاها و حتی شهرهای خراسان جنوبی که سفر می کنیم هنوز خانه های گلی و قدیمی و آثار محرومیت و فقدان آسفالت و جدول و پارک و فضای سبز را به شدت احساس می کنیم اما در محرومترین روستای طبس هم چنین حسی به ما دست نمی دهد.
حمل و نقل ریلی و هوایی:
امروزه در شهر طبس که یکی از ارکان شهر یزد بوده است حمل و نقل هوایی و ریلی و زمینی بصورت منظم وجود دارد که این امر در هیچ یک از شهرهای خراسان جنوبی نظیر ندارد.
ساخت و ساز و مسکن:
ما در سالیان اخیر شاهد بودیم که با عنایت ویژه مسولین استان یزد بیشترین اعتبارات مسکن روستایی در استان یزد به شهرستان طبس اختصاص پیدا کرد و امروزه در دورترین روستاهای شهرستان مسایل مقاوم سازی ساختمان با نظارت بنیاد مسکن پیگیری می شود و در شهر طبس نیز شاهد احداث بزرگترین سایت ویلایی مسکن مهر در کشور بودیم که این با دید بالا و همکاری مسولین استان یزد محقق گردید.
امروز گرانترین زمین مسکونی در شهر طبس به لطف ساخت و سازهای گسترده سالیان اخیر زیر 200 هزار تومان است در صورتی که در بشرویه و فردوس به دلیل عدم توسعه مناسب از 400 هزار تومان هم گذشته است.
به لطف مسولین یزدی و پیگیری های دلسوزین بخش خصوصی طبس بخصوص جناب آقای مهندس شکیبی که واقعا بر گردن هر طبسی حق بزرگی دارند پروژه های کلان دیگری از جمله کارخانه کک ، سیمان ،کانسرام ، زغالشویی و نیروگاه حرارتی در طبس آغاز شده است که در صورت اتمام این پروژه ها مشکلی به نام بیکاری نخواهیم داشت.
با این اوصاف به نظر می رسد حداقل تا 20 سال آینده استان خراسان جنوبی چیزی برای ارائه به شهر طبس نخواهد داشت و تنها به منابع غنی شهر طبس چشم طمع خواهد داشت در غیر اینصورت هیچ لزومی نداشت که ما از یک استان مانند یزد به خراسان جنوبی که محرومترین استان کشور از نظر نیروی متخصص و امکانات و سرانه شهروندی می باشد انتقال پیدا کنیم.
در پایان اگر ما کشتی خود را در دریا بیندازیم باید انتظار صید نهنگ داشته باشیم چرا که در استخر نمی توان ماهی بزرگ صید نمود.
جمعی از فرداییان طبسی
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 05,ژانویه,2025